TRAKL-TAT. OGÓLNOPOLSKI KONKURS POETYCKI IM. GEORGA TRAKLA – WYNIKI

Jury Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego im. Georga Trakla w składzie: prof. Marek Karwala (przewodniczący), Marcin Baran i Wojciech Bonowicz, po zapoznaniu się z ponad 180 zestawami nadesłanych wierszy, nagrodziło trzech poetów.

Są to:

Janusz Solarz z Bloomington/Indiana/USA (godło „nowatorska konserwa”)

Mariusz Cezary Kosmala z Legionowa (godło „RÓG”)

Jarosław Westermark z Warszawy (godło „YOSSA”)

Znamy również kolejność, ale laureaci i świat dowie się o niej 5 listopada, podczas gali finałowej konkursu, zwieńczającej tegoroczny festiwal Trakl-Tat.

Szczegóły:

TRAKL-TAT 2016. PROGRAM

TRAKL-TAT nadchodzi wielkimi krokami!!!

A podczas festiwalu:

3 XI, g. 15.00: ul. Wrocławska 1-3, Kraków
Złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą śmierć Georga Trakla w rocznicę śmierci poety
g. 18.00: Arteteka WBP w Krakowie, ul. Rajska12 (wejście od ulicy Szujskiego)
Promocja książki Krzysztofa Maćkowskiego i Janusza Miki „Pretekst Trakla. Trakls Vorwand”

4 XI, g. 18: Arteteka WBP w Krakowie, ul. Rajska12 (wejście od ulicy Szujskiego)
Wernisaż wystawy Fabio Zollego: wprowadzenie: dr hab. Łukasz Konieczko (ASP Kraków)
g. 19.30 – koncert zespołu JAZZ SEXTET

5 XI, g.17.30: Muzeum Historyczne Miasta Krakowa, Sala Miedziana, Rynek Gł. 35 (wejście od ul. Szczepańskiej)
Gala II. edycji Trakl-tatu. Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego im. Georga Trakla: rozdanie nagród laureatom przez jury konkursu w składzie: prof. Marek Karwala (przewodniczący), Marcin Baran i Wojciech Bonowicz
g. 19.00 – koncert zespołu ŚWIETLIKI

6 XI, TYCHY
g.17.00; Pasaż Kultury Andromeda – Laboratorium Sztuki, pl. Baczyńskiego 2
Wokół poezji Georga Trakla: promocja książki Krzysztofa Maćkowskiego i Janusza Miki „Pretekst Trakla. Trakls Vorwand” oraz spotkanie z laureatami i jurorami konkursu.

Oddając, co cesarskie:
* Trakl-tat. Ogólnopolski Konkursu Poetycki im. Georga Trakla organizujemy wspólnie z Konsulatem Republiki Austrii w Krakowie, przy współpracy z krakowskim Śródmiejskim Ośrodkiem Kultury.
* Trakl-tat. Ogólnopolski Konkurs Poetycki im. Georga Trakla jest współfinansowany ze środków Gminy Miejskiej Kraków.
* Książka „Pretekst Trakla. Trakls Vorwand” jest współfinansowana ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.
* Trakl-tat powstaje przy wsparciu firmy Re-Bau oraz Austriackiego Forum Kultury.
* Naszymi partnerami są: Arteteka WBP w Krakowie, Muzeum Historyczne Miasta Krakowa.

TRAKL-TAT 2016

Ogólnopolski Konkurs Poetycki im. Georga Trakla

Organizator

Fundacja Promocji Kultury URWANY FILM

wraz z

Konsulatem Republiki Austrii w Krakowie

Współorganizator

Śródmiejski Ośrodek Kultury w Krakowie

Honorowy Patronat

Ambasador dr Emil Brix

IDEA

Wiersze Georga Trakla, dzięki swojej sile profetycznej i nowatorstwu języka poetyckiego, w znacznym stopniu wpłynęły na rozwój poezji XX wieku. Przedmiotem poezji Trakla jest sens istnienia, śmierć, zniszczenie i przemijanie. Jest w nich także miejsce na nadzieję.

Postać Georga Trakla wiąże się z Krakowem, miejscem samobójczej śmierci austriackiego poety. Niezwykle ważny jest też kontekst historyczny: 1914 rok, czas Wielkiej Wojny. Georg Trakl na tym tle staje się symbolem pokoleniowej tragedii zarówno całych narodów, jak i jednostki mierzącej się z egzystencjalnym dramatem.

Twórczość Georga Trakla wpisuje się także w szeroki kontekst współczesnej kultury. Niezwykła wrażliwość twórcza i pełna dramatycznych wydarzeń biografia Trakla stały się inspiracją dla wielu twórców: poetów, pisarzy, muzyków, filmowców, artystów-plastyków.

TRAKL-TAT 2016. Ogólnopolski Konkurs Poetycki im. Georga Trakla skierowany jest do poetów, którzy znajdują inspiracje w twórczości austriackiego twórcy.

REGULAMIN

I

Na konkurs należy nadesłać zestaw pięciu utworów w języku polskim (każdy zestaw w trzech egzemplarzach maszynopisu).

II

Każdy zestaw należy opatrzyć godłem umieszczonym w prawym górnym rogu kartki. To samo godło powinno być umieszczone na zaklejonej kopercie zawierającej kartę z informacjami o autorze (imię, nazwisko, adres, numer telefonu, e–mail, notka biograficzna). Do karty należy złożyć podpisane oświadczenie o treści: „Oświadczam, że jestem autorką/autorem wierszy nadesłanych na konkurs TRAKL-TAT. Wiersze nie były wcześniej publikowane, nie były też nagradzane w innych konkursach”.

III

Utwory należy przesyłać na adres: Fundacja Promocji Kultury URWANY FILM, os. Złota Podkowa 18/3, 31- 352 Kraków, z dopiskiem TRAKL-TAT 2016. Ogólnopolski Konkurs Poetycki im. Georga Trakla, do 20 sierpnia 2016 r. (decyduje data stempla pocztowego).

IV

Wiersze oceniać będzie jury w składzie: prof. Marek Karwala (literaturoznawca, Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie), poeci Ryszard Krynicki i Marcin Baran. Sekretarzem konkursu zostanie przedstawiciel organizatora Krzysztof Maćkowski. Na etapie oceny wierszy jurorzy i sekretarz konkursu nie będą mieli wglądu w koperty z godłami.

V

Ogłoszenie nominacji do finału nastąpi do 21 października 2016 r. na stronach internetowych i na portalu społecznościowym Fundacji Promocji Kultury URWANY FILM. O nominacjach finaliści zostaną powiadomi przez organizatora.

VI

Wręczenie nagród (I, II, III miejsce) nastąpi podczas uroczystej gali finałowej, 5 listopada 2016 r., w Śródmiejskim Ośrodku Kultury w Krakowie.

VII

Laureaci konkursu otrzymają nagrody pieniężne: I miejsce – 3 000 zł, II miejsce – 2 000 zł, III miejsce – 1 000 zł. Przewidziano także nagrody rzeczowe, ufundowane przez sponsorów TRAKL-TATu. Jury zastrzega sobie możliwość innego podziału nagród.

VIII

Przysłanie prac na konkurs jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na nieodpłatne wykorzystania utworów w publikacjach pokonkursowych. Jest także wyrażeniem zgody na gromadzenie oraz przetwarzanie danych osobowych dla potrzeb konkursowych.

IX

Organizator nie zwraca prac nadesłanych na konkurs.

X

Aktualne informacje o konkursie można uzyskać pod adresem internetowym organizatora: http://www.fundacjaurwanyfilm.pl oraz https://www.facebook.com/FundacjaUrwanyFilm. Kontakt z organizatorem: kontakt@fundacjaurwanyfilm.pl.

TRAKL-TAT 2014

TRAKL-TAT 2015

Przypadająca 2014 roku 100. rocznica śmierci Georga Trakla (1887–1914) stała się dla Fundacji Promocji Kultury URWANY FILM asumptem do organizacji festiwalu sztuk wszelakich i nie tylko. Nazwaliśmy go TRAKL-TAT, co stanowi swoistą, dwujęzyczną grę słów, gdyż „Tat” to po niemiecku „dzieło”.

Podczas pierwszej edycji TRAKL-TATU, 3 listopada 2014 roku, dokładnie w setną rocznicę śmierci poety, zorganizowaliśmy w Artetece Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie panel dyskusyjny, którego głównym tematem była poezja Georga Trakla i jej wpływ na współczesnych twórców literatury. Naszymi gośćmi byli krakowscy poeci: Dariusz Eckert, Michał Piętniewicz i Marek Wawrzyński. Złożyliśmy też wiązankę kwiatów pod upamiętniającą poetę tablicą na murach 5. Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką przy ul. Wrocławskiej w Krakowie. Towarzyszył nam honorowy konsul Republiki Austrii w Krakowie Andrzej Tombiński oraz ppłk Dariusz Kaczmarczyk, pełniący honory gospodarza obiektu.

Druga edycja TRAKL-TATU, którą przygotowaliśmy przy współpracy z Konsulatem Austrii w Krakowie, trwała cztery dni i charakteryzowała się sporym rozmachem oraz różnorodnością tematyczną.

Pierwszego dnia zorganizowaliśmy panel dyskusyjny „Wojna Trakla” z udziałem prof. Andrzeja Chwalby, ks. dr. hab. Józefa Bremera i ppłk. Dariusza Kaczmarczyka. Spotkanie odbyło się w auli szpitala przy ul. Wrocławskiej, kilkadziesiąt metrów od miejsca pobytu i samobójczej śmierci Trakla.

Drugiego dnia w Artetece WBP odbył się wernisaż instalacji plastycznej „Trakls Krieg” austriackiego artysty Tassilo Blittersdorffa. Przybyłych w świat sztuki wprowadził dr hab. Łukasz Konieczko z krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych. Podziwiając ekspozycję, publiczność mogła skosztować wina z piwnicy Rudolfa Schodla z Amais z Dolnej Austrii. Po wernisażu zaprezentowano film w reżyserii Karola Radziszewskiego „MS 101”, którego tematem były relacje Georga Trakla i filozofa Ludwiga Wittgensteina.

Dzień trzeci festiwalu poświęciliśmy młodym poetom. Jury konkursu im. Georga Trakla w składzie: prof. Marek Karwala z Uniwersytetu Pedagogicznego oraz poeci Ryszard Krynicki i Marcin Baran wyróżniło pięcioro z ponad 60 uczestników. Dodatkową nagrodę, ufundowaną przez Austriacki Instytut w Krakowie, otrzymała Pauliny Pidzik. Idea konkursu poetyckiego im. Trakla została przez nas wskrzeszona po dwóch dekadach – w latach 90. ubiegłego wieku odbyły się jego cztery edycje, a siłą sprawczą konkursu był ówczesny konsul Austrii w Krakowie, dr Emil Brix. Pełni on obecnie funkcję ambasadora Austrii w Moskwie. Dr Brix – za pośrednictwem skype`a – pogratulował laureatom i wyraził zadowolenie z kontynuacji konkursu, którego zwycięzcami byli w przyszłości między innymi Julia Hartwig oraz Jacek Podsiadło. Wieczór zakończyliśmy koncertem pieśni do słów Rainera Marii Rilkego w wykonaniu aktorki Romy Warmus i gitarzysty Sławomira Szudrowicza. Występ odbył się w Pauzie In Garden przy ul. Rajskiej w Krakowie.

W ostatnim, czwartym dniu TRAKL-TATU, w klubie Zielony Kontrabas przy ul. Miodowej na krakowskim Kazimierzu, wystąpiła rockowa formacja Midlife Crisis. Zespół przypomniał utwory młodo – podobnie jak Trakl – zmarłych muzyków, między innymi Jimiego Hendrixa, Iana Curtisa, Kurta Cobaina i Layne`a Staleya. TRAKL-TATOWYM imprezom towarzyszyła wystawa „Trakl. Inspirationen” (24 marca – 6 kwietnia), zorganizowana przez Bibliotekę Austriacką w Krakowie w holu głównym Biblioteki Jagiellońskiej.

TRAKL-TAT 2015 podsumowuje książka Krzysztofa Maćkowskiego i Janusza Miki „Trakls Krieg. Wojna Trakla”. Publikacja jest zapisem rozmów z uczestnikami festiwalu, znakomitymi polskimi i austriackimi historykami, filozofami, artystami.

Z Emilem Brixem rozmawiamy między innymi o Europie Środkowej i micie Galicji, a z prof. Andrzejem Chwalbą o Wielkiej Wojnie i życiu po samobójstwie. Z kolei ks. Józef Bremer SJ opowiada o kanonierze Wittgensteinie i mistycznym wymiarze milczenia. Łukasz Konieczko mierzy się z odwieczną tajemnicą sztuki, a Tasillo Blittersdorff z koncepcją struktur kulturowych. Opowiada nam też o zamku, którego nie było. „Trakls Krieg” to nie tylko opowieść o życiu Georga Trakla, ale – szerzej – o czasach Wielkiej Wojny, a także współczesnej recepcji artystycznej, historycznej i filozoficznej odnoszącej się do wydarzeń sprzed wieku. Opowieść o fenomenie ówczesnej Galicji i jej micie, znajdującym odzwierciedlenie w teraźniejszości.

Książka zawiera także wiersze nagrodzone w Ogólnopolskim Konkursie Poetyckim im. Georga Trakla, który organizujemy wspólnie z Konsulatem Austrii w Krakowie. O pokłosiu tegoż konkursu pisze w eseju „W orbicie Trakla” prof. Marek Karwala, przewodniczący naszego konkursowego jury.

Kolejna edycja festiwalu TRAKL-TAT jesienią 2016 roku!!!