inne

SZABLE W DŁOŃ! POLSKA SZERMIERKA SZABLĄ JAKO NASZE DZIEDZICTWO NARODOWE (2018)

„Szable w dłoń!”-  wydarzenie muzealne, realizowane przez Fundację wraz z (i w salach) Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius oraz Silkfencing, przygotowywane z okazji Roku Niepodległości 2018 oraz rocznicy dwustulecia uruchomienia kursów szermierki w Uniwersytecie Jagiellońskim.

Celem „Szabli…” było pokazanie zapomnianego dziedzictwa narodowego – polskiej walki szablą oraz roli szermierki w wychowaniu obywatelskim. Szermierka historyczna szabla bojową to bowiem nasze niematerialne dziedzictwo narodowe, utracone w XIX wieku. Stanowi symbol polskiego wychowania obywatelskiego, walki o wolność i niepodległość.

Na wystawie przypomnieliśmy tradycje sięgające ideałów Szkoły Rycerskiej i Collegium Nobilium. Zaprezentowane zostały na niej zabytkowe obiekty, stanowiska interaktywne, stanowiska poglądowe oraz stanowiska multimedialne.

Wystawie towarzyszył katalog „Szable w dłoń! Szermierka szablą jako polskie dziedzictwo narodowe” oraz zapis sesji naukowej „Między nauką a praktyką. Szable w dłoń! Szermierka szablą jako polskie dziedzictwo narodowe”.

Wystawę odwiedziło kilkanaście tysięcy osób.

„Szable w dłoń!” obejmowały także m.in. ekspozycję plenerową, sesję naukową, warsztaty oraz pokazy szermierki historycznej.

NIEPODLEGŁOŚĆ PO KRAKOWSKU (2017)

„Niepodległość po krakowsku” – kompleksowy projekt zorganizowany z okazji obchodów odzyskania niepodległości przez Polskę.

W pierwszym etapie w 10 krakowskich gimnazjach zorganizowaliśmy konkurs o tematyce historycznej. Jego tematyką był okres 1914-1918 w dziejach Polski, ze szczególnym uwzględnieniem walki legionów, nazwisk bohaterów oraz znaczenia politycznego i historycznego odzyskania niepodległości, także tła historycznego, jakie stanowiła I wojna światowa.

W drugim etapie dla zwycięzców konkursów zorganizowaliśmy grę terenową „Szlakami wyzwolicieli”, której celem było poznanie miejsc, łączących się z historią Polski 1914-1918, a konkretnie z wymarszem legionów Józefa Piłsudskiego 6 sierpnia 1914 r. z Błoń oraz odzyskaniem niepodległości przez Kraków 31 października 1918 r.

W trzecim etapie, w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej (gdzie, tak na marginesie, mieściły się do 1918 r. c.k. koszary wojskowe) odbyła się gala finałowa projektu „Niepodległość po krakowsku”. Gościem specjalnym gali była Maria Huk, wnuczka porucznika Antoniego Stawarza, który wyzwolił Kraków. Ostatnim punktem programu był koncert pieśni patriotycznych w rytmie rap w wykonaniu Tadeusza „Tadka” Polkowskiego.

W projekcie wzięło udział ponad 800 osób.

SIENKIEWICZ W KRAKOWIE (2016)

Z okazji Roku Sienkiewiczowskiego zorganizowaliśmy w Krakowie grę terenową dla młodzieży szkolnej.

Naszym gościem specjalnym na gali wręczenie nagród była Barbara Wachowicz, autorka licznych książek biograficznych w tym o Henryku Sienkiewiczu. Spotkanie zgromadziło kilkaset osób.

Wydaliśmy też biuletyn „Sienkiewicz w Krakowie”.

DZIELNIA PANY! (2014-15)

Dzielnia Pany! – niekonwencjonalny i nowatorski projekt skierowany do młodzieży określającej się jako sympatycy drużyn klubowych, bądź lokalni patrioci.

„Dzielnia” to eventy w formie interaktywnych warsztatów z artystami, autorami książek, muzykami, którzy w swojej twórczości i pracy poruszają tematy bliskie młodym ludziom. To również multimedialna popularyzacja działań artystycznych, promująca rozwijanie zainteresowań, a także postaw otwartości, podnoszenia kompetencji kulturowych, wzbogacających potencjał intelektualny.

W „Dzielni” wcięli udział: Michał Okoński, Maciej Twaróg z Markiem Górką, Gaja Grzegorzewska, Marcin Baran, Mariusz Bembenek i Marcin „Bzyk” Nohucki.