„Polacy na Capri” Józefa Dużyka – promocja książki

na-strone_news_ilustracja-(1)webO książce i  jej  twórcy opowie  Stanisław Dziedzic, przyjaciel  autora. Serdecznie zapraszamy, Śródmiejski Ośrodek Kultury w Krakowie, Mikołajska 2, 13 X 2015, godz. 18.

Niezwykła  to  książka,  wyłamująca się  z  wszelkich  schematów.  Na poły krajoznawcza, ale i zarazem – historyczna. Jest to podana w obrazach historia Capri, ale nade wszystko historia ludzi, którzy na niej mieszkali, którzy ją odwiedzali, którzy o niej pisali. Czytelnik znajdzie w niej fascynujące opowieści z dziejów starożytnych, ale  głównie  o piszących  o Capri  polskich poetach  i  artystach,  prozaikach  i reportażystach. Smakosze niespodzianek znajdą tu niezwykłą historię stworzonego w  willi  Certosella  przez  Jana  Stykę Muzeum  „Quo  vadis”. Turysta-obieżyświat znajdzie kompetentne opisy rozlicznych zabytków wyspy. A miłośnik poezji zachwyci się poetyckimi opisami jednego ze skarbów Wyspy: Lazurowej Groty. Jestem pewien,że każdy czytelnik tej książki, uwiedziony erudycją i swadą pisarską Józefa Dużyka, wcześniej czy później zdecyduje się na wyprawę na Capri. A jeśli warunki mu na tonie pozwolą, zapamięta jedno: że tuż obok Neapolu znajduje się jedno z arcydzieł natury: Wyspa Homerowych Syren!

Prof. FRANCISZEK ZIEJKA (Uniwersytet Jagielloński, Społeczny Komitet Ochrony Zabytków Krakowa)