Krzysztof Maćkowski

Krzysiek_Maćkowski1_web

Założyciel Fundacji Promocji Kultury „Urwany Film”

Prozaik, reporter prasowy i telewizyjny, scenarzysta, wydawca. Autor powieści „Raport Badeni” (Wydawnictwo Znak 2007), za którą otrzymał nagrodę Krakowska Książka Miesiąca i „Bardzo wielkie pojednanie” (Papierowy Motyl 2014).

Pracował m.in. w „Dzienniku Polskim” i TVP. Autor licznych wywiadów, w tym zbioru rozmów „Trakls Krieg. Wojna Trakla” (FPK Urwany Film 2015), a także m.in. wywiadu z Czesławem Miłoszem, opublikowanego w tomie dzieł zebranych Noblisty „Rozmowy polskie 1999–2004” (Wydawnictwo Literackie 2011) oraz z Ryszardem Kapuścińskim, który znalazł się w książce „Ryszard Kapuściński. Autoportret reportera” (Wydawnictwo Znak 2003). Autor reportaży z Polski, Albanii, Bośni i Hercegowiny, Ukrainy, Turcji, Egiptu, Gwatemali, Meksyku, Peru, Boliwii, Indii, Nepalu i Tybetu, a także praktycznego bedekera „Grodno. Miasto nad Niemnem” (Wydawnictwo Bezdroża 2005). Pomysłodawca i współautor scenariusza serialu „Wataha” (HBO 2015), scenarzysta filmu fabularnego „Kontrakt” (reż. Ksawery Szczepanik, 2008). Stypendysta Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej oraz absolwent Laboratorium Scenariuszowego w Studiu Munka.

Biega w maratonach. Jest zagorzałym kibicem piłkarskim.

Wiktor Piątkowski

Założyciel Fundacji Promocji Kultury „Urwany Film”

Urodził się w Płocku. Od lat mieszka w Warszawie, gdzie ukończył Szkołę Główną Handlową i Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Skończył także podyplomową produkcję filmową i telewizyjną w Warszawskiej Szkole Filmowej oraz scenariopisarstwo na Wydziale Reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. W 2014 obronił w SGH doktorat z dziedziny zarządzania w mediach. Studiował również w London Film School, Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin oraz ukończył podyplomowe programy dla scenarzystów i producentów europejskich: Serial Eyes i European TV Drama Series Lab. Jest członkiem Stowarzyszenia Filmowców Polskich.

Armator i kapitan na pokładzie Bahama Films, autor i script-doctor scenariuszy filmowych i telewizyjnych (m.in. pomysłodawca i współscenarzysta „Watahy”, serialu wyprodukowanego przez HBO), scenarzysta i headwriter seriali emitowanych przez TVP, TVN, Polsat. Obecnie pracuje m.in. dla Studia Hamburg, Moovie, Producers at Work i Satel Film.

Nie pije kawy (chyba, że z rumem), ale uwielbia tiramisu.

Janusz Mika

Janusz_Mika_web

Prezes Fundacji Promocji Kultury „Urwany Film”

Dziennikarz, publicysta, prozaik, animator kultury, wydawca. Publikował m.in. w „Dzienniku Polskim”, „Czasie Krakowskim”, „Tygodniku Powszechnym”, „Przekroju”, wrocławskiej „Ricie Baum” i wielu innych. Przeprowadził setki wywiadów, m.in. z historykiem prof. Normanem Daviesem, o. Raniero Cantalamessą (kaznodzieją papieża Benedykta XVI) czy ikoną polskiego kina Barbarą Krafftówną.

Książkowo zadebiutował cyklem rozmów „Obszary pokolenia” (2002). W 2011 napisał scenariusz do przedstawienia „Grudniowa noc. Trzy dekady wstecz”. W 2012 został laureatem nagrody głównej w ogólnopolskim konkursie na najlepsze opowiadanie ogłoszonym przez warszawski miesięcznik „Bluszcz”. W 2013 r. ukazała się jego powieść kryminalna „Limeryki zbrodni”. Od kilkunastu lat jest redaktorem krowoderskich „Wiadomości Lokalnych”. Jest stałym autorem miesięcznika kulturalnego „Lamelli”. W 2015 r. otrzymał wyróżnienie w konkursie na opowiadanie „Zapach chleba” zorganizowanym przez „Dziennik Polski”.  W tymże wydał zbiór rozmów „Trakls Krieg. Wojna Trakla” (FPK Urwany Film 2015).

Występował w punkowym zespole Wee Wees (1983-84); był liderem post-punkowej grupy Genezyp Kapen (1985-2002); w 2014 założył Formację Incydentalną, z którą występuje na towarzysko-literackich eventach.

Marek Górka

Marek_Górka_web

Człowiek do specjalnych poruczeń

Historyk, animator kultury. Organizator i współorganizator wielu imprez z zakresu literatury, historii oraz cyklicznych Zaduszek Organowych im. prof. Jana Jargonia. Redaktor miesięcznika kulturalnego „Lamelli”. Współpracował z kwartalnikiemi „Proglas” i „Fragile”, tygodnikiem „Przekrój”. Współtworzył wydawnictwo „Alter”. Pracownik Śródmiejskiego Ośrodka Kultury w Krakowie, członek Stowarzyszenia Fragile.

Miłośnik gór, a w szczególności Tatr.

Foto: BEETLEPHOTO