inne imprezy

Spotkanie Z Magdaleną Ogórek i projekcja filmu „Vater”

18 stycznia 2018 r. w Artetece WBP w Krakowie odbyło się prowadzone przez Krzysztofa Maćkowskiego i Janusza Mikę spotkanie z dr Magdaleną Ogórek, autorką książki „Lista Wächtera. Generał SS, który okradł Kraków”. W czasie spotkania wyświetlony został także dokument „Vater”, którego bohaterem jest syn Ottona Wächtera. Film wyprodukowała Fundacja Promocji Filmowej „Urwany Film”.

„Lista Wächtera. Generał SS, który ograbił Kraków”.
Gdzie podziała się krakowska „Walka karnawału z postem” Brueghela, za której kopię płacono 20 milionów funtów? Dokąd powędrowały zrabowane płótna Fałata, gotyckie i renesansowe meble, cenne numizmaty?
Otto von Wächter, austriacki baron SS, przyjaciel Himmlera, był prawą ręka Hansa Franka w okupowanym Krakowie. Koneser sztuki – powiększa swoje kolekcje o dzieła złupione pod Wawelem, a później o trofea ze Lwowa, dokąd przenosi się, by założyć Ukraińcom dywizję „SS-Galizien”.
Historyk, Magdalena Ogórek, w swojej książce prowadzi śledztwo tropiące niemiecką grabież dzieł sztuki z okupowanych ziem Rzeczpospolitej.

„Syn Polski – dla pokrzepienia serc”

We wtorek, 7 czerwca o godzinie 18.00 w Sródmiejskim Ośrodku Kultury odbył się multimedialny monodram Barbary Wachowicz o autorze Trylogii: „Syn Polski – dla pokrzepienia serc” poświęcony postaci Henryka Sienkiewicza.

Sala „pękała w szwach”, a chętnych widzów trzeba było pomieścić w sali obok, oraz na korytarzu…

„Póki starczy mi sił i życia będę z Wami służył naszej wspólnej Matce – Ojczyźnie”
Henryk Sienkiewicz

W tym roku obchodzimy 100. rocznicę śmierci i 170. rocznicę urodzin polskiego Noblisty i autora Trylogii.

Gra terenowa „Sienkiewicz w Krakowie”

6 czerwca 2016 roku odbyła się gra terenowa „Henryk Sienkiewicz w Krakowie”, którą zorganizowaliśmy z okazji ROKU SIENKIEWICZOWSKIEGO, wspólnie ze Śródmiejskim Ośrodkiem Kultury w Krakowie.

Zwycięzcami gry została ex aequo młodzież z krakowskiego Gimnazjum nr 76 oraz Gimnazjum nr 34. Gratulujemy!!!

Projekt był współfinansowany ze środków Gminy Miejskiej Kraków.