WARSZTATY SCENARIOPISARSTWA – BAHAMA FILMS

Jako pierwsi w Polsce, zanim założyliśmy URWANY FILM, zaczęliśmy organizować komercyjne warsztaty scenariuszowe. Za nami ponad 5 lat doświadczeń, 18 edycji, podczas których przeszkoliliśmy ponad 400 osób.

Zaufali nam m.in. pracownicy takich instytucji jak TVP, TVN, Polsat, UW, UJ. Nasi „warsztatowicze” dostali się na wymarzone studia filmowe, polskie i zagraniczne, inni piszą seriale. Jedna z naszych absolwentek miała okazję zaprezentować powstały na warsztatach scenariusz podczas festiwalu filmowego w Cannes,  inny nasz absolwent był nominowany do Oscara!

Intensywna forma warsztatów, praktyczny charakter, a także doświadczenia zebrane podczas organizowania osiemnastu pierwszych edycji to nasz wyróżnik na rynku. W czasie czterech 8-godzinnych spotkań uczestniczący w zajęciach poznają tajniki warsztatu scenarzysty, począwszy od wyboru tematu, opracowania konceptu i struktury scenariusza, aż po sposób kreacji postaci i pisanie dialogów. Oprócz tego dowiadują się, jak wygląda rynek filmowy od kuchni, na jakie scenariusze jest największy popyt w Polsce i za granicą oraz gdzie należy zgłosić się z gotowym materiałem. Uczą się też pitchingu, czyli profesjonalnego sposobu prezentacji własnego projektu filmowego.

Kładziemy nacisk na praktykę! Każdy Uczestnik ma za zadanie napisać scenariusz 30-minutowego filmu fabularnego, będący formą zaliczenia warsztatów. Małe grupy (6-10 osób), a także forma regularnych spotkań i komunikacji online z prowadzącym zajęcia umożliwia ciągłe monitorowanie postępów pracy i wspólne pokonywanie trudności. Odstępy między spotkaniami zostały dopasowane do charakteru zajęć i długości poszczególnych zadań domowych, dając uczestnikom możliwość efektywnej pracy nad poszczególnymi etapami pisania scenariusza, aż do gotowego tekstu.

W trakcie każdego spotkania prowadzący wraz z uczestnikami szczegółowo omawiają projekty wszystkich kursantów. Wraz z ukończeniem zajęć każdy nasz absolwent posiada podstawowy warsztat scenarzysty, umożliwiający napisanie krótkiego scenariusza filmowego, warsztat stanowiący punkt wyjścia do dalszego rozwoju twórczego (w tym do aplikowania do szkół filmowych, a także do uczestnictwa w organizowanych przez nas warsztatach kontynuacyjnych). Ponadto, wszystkie scenariusze biorą udział w konkursie scenariuszowym!

logo-bahama

palemkaProgram warsztatów

1. Jak zacząć: pomysł, bohater, struktura scenariusza; koncept;
  2. Prawne aspekty, gatunek, temat, przesłanie, scena i sekwencja; logline, synopsis, treatment;
  3. Pierwsze 10 minut i zakończenie, dialog, konflikt, dramaturgia, format scenariusza; drabinka;
  4. Współpraca z reżyserem, pitching, jak sprzedać scenariusz, script doctoring; scenariusz.

Warsztaty prowadzą: Krzysztof Maćkowski (Kraków) i Wiktor Piątkowski (Warszawa).