KRAKOWSKI CZWARTEK KRYMINALNY

W maju 2014 roku rozpoczęliśmy cykl comiesięcznych spotkań pod nazwą Krakowski Czwartek Kryminalny.

Do tej pory naszymi gośćmi byli: pisarze powieści kryminalnych (m.in. Małgorzata i Michał Kuźmińscy, Mariusz Wollny, Tomasz Prusek, Joanna Fiakier-Krakowski, Soren Gauger), policjanci specjalizujący się w tematyce daktyloskopii, portretów pamięciowych, przestępstw popełnianych w cyberprzestrzeni, a także biolog, chemik, prawnik, ekonomista i prywatny detektyw. Co łączy te pozornie odległe profesje? Związek z kryminologią, zbrodnią i jej wieloaspektową analizą. Szerokie spektrum zawodów pozwala ukazać nam tematykę kryminalną w różnym, często zaskakującym, świetle.

KCK organizujemy przy współpracy z Arteteką Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie i pod patronatem Radia Kraków. Co miesiąc na antenie OFF Radio Kraków zapowiadamy kolejne spotkania KCK, które są również transmitowane na żywo na youtube.

Krótka historia KaCyKów

KCK nr XX (grudzień 2015)

Jubileuszowy 20. KaCyK – gośćmi byli studenci z Koła Naukowego Kryminalistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego.

KCK nr XIX (listopad 2015)

ANDRZEJ PALONEK – ekspert śladów struktury materiałów.

KCK nr XVIII (październik 2015)

WITOLD GADOWSKI – dziennikarz śledczy, autor książek „Smak wojny”, „Tragarze śmierci”, „Wieża komunistów”.

KCK nr XVII (wrzesień 2015)

„Love w Krakowie” czyli JOANNA FIAKIER-KRAKOWSKI i jej kryminalny debiut z personalnym kluczem. Książkowi bohaterowie widziani byli na widowni.

KCK nr XVI (sierpień 2015)

KRZYSZTOF MAJOR, najprawdziwszy prywatny detektyw, o ludzkich grzechach, grzeszkach i namiętnościach.

KCK nr XV (lipiec 2015)

Dr PIOTR KLEPCACKI w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego o roślinach, które budzą strach.

KCK nr XIV (czerwiec 2015)

TOMASZ PRUSEK, autor „K.I.S.S”, o tym, że giełda i duże pieniądze wodzą na pokuszenie.

KCK nr XIII (maj 2015)

MONIKA WYCYKAŁ, prawniczka i polonistka, opowiada o pisarzach, których do pisania inspirowały zbrodnie. Które sami popełnili.

KCK nr XII (kwiecień 2015)

ALICJA SZCZEPAŃSKA i KATARZYNA CISŁO z Małopolskiej Komendy Policji przedstawiają Małopolską Mapę Zbrodni. Strzeż się tych miejsc!

KCK nr XI (marzec 2015)

Dr MICHAŁ WOŹNIAKIEWICZ z Pracowni Chemii Sądowej Uniwersytetu Jagiellońskiego, czyli jak to z tym „Breaking bad” było.

KCK nr X (luty 2015)

Dr PIOTR KLEPACKI, botanik z Uniwersytetu Jagiellońskiego i rośliny, którymi można (się) otruć.

KCK nr IX (styczeń 2015)

St. asp. MAREK LISZKIEWICZ, specjalista ds. przestępstw w cyberprzestrzeni w Pracowni Informatyki Śledczej Policji.

KCK nr VIII (grudzień 2014)

Nadkomisarz WALDEMAR PIEKARSKI, czyli co wy wiecie o antroposkopii?

KCK nr VII (listopad 2014)

Kanadyjczyk w Krakowie, czyli SOREN GAUGER, autor powieści „Nie to/nie tamto”.

KCK nr VI (październik 2014)

Kryminalne małżeństwo, MAŁGORZATA FUGIEL-KUŹMIŃSKA i MICHAŁ KUŹMIŃSKI, autorzy m.in. „Sekretu Kroke” i „Klątwy Konstantyna”.

KCK nr V (wrzesień 2014)

Nadkomisarz WALDEMAR PIEKARSKI, specjalista w dziedzinie wykonywania portretów pamięciowych.

KCK nr IV (sierpień 2014)

KRZYSZTOF MAĆKOWSKI, pomysłodawca i scenarzysta „Watahy”, pierwszego polskiego serialu HBO.

KCK nr III (lipiec 2014)

JACEK SROKA-RITAU i „Dzieci sztyletu”, powieściowy debiut z Krakowem w tle. Mroczne.

KCK nr II (czerwiec 2014)

MARIUSZ WOLLNY, autor kryminalnego cyklu o przygodach Kacpra Ryksa. Ktoś nie zna?

KCK nr I (maj 2014)

Krowodrzanim każdym trzewiem, czyli JANUSZ MIKA i jego debiutanckie „Limeryki zbrodni”. Powieść z kluczem.