CHCEMY UWODZIĆ

– taki jest nasz cel.

Uwodzić słowem i obrazem. Myślą i czynem. A konkretnie rzecz biorąc wydawać książki, organizować kulturalne festiwale, działać edukacyjnie, pisać scenariusze oraz kręcić filmy. Ale po kolei.

Fundacja Promocji Kultury URWANY FILM wyrosła na gruncie bezczelnej pewności siebie – w pozytywnym znaczeniu tych słów – że sporo potrafimy, i że sami damy radę realizować nasze pomysły. Z kulturalnego zakręcenia i przekonania, że określenia typu „nie da się” albo „za wysokie progi” dla nas nie istnieją.

Jeden z wybitnych himalaistów na pytanie, po co wchodzi na ośmiotysięczniki odpowiedział: bo są.  My na pytanie, dlaczego zajmujemy się kulturą odpowiadamy podobnie: bo interesują nas ludzie, co robią, o czym marzą. Chcemy przez nich opowiadać o świecie, który kusi i odrzuca, fascynuje i przestrasza. A przede wszystkim budzi naszą ciekawość.

Na początku było słowo. O tym wiemy. A słowo cenimy bardzo. Dlatego wydajemy książki i sami je też piszemy. Dlatego organizujemy festiwal TRAKL-TAT i KONKURS POETYCKI IM. GEORGA TRAKLA. Dlatego co miesiąc spotykamy się podczas KRAKOWSKICH CZWARTKÓW KRYMINALNYCH, na które zapraszamy zarówno literatów, jak i inne osoby zawodowo „związane” ze zbrodnią. Dlatego organizujemy w szkołach „kibolsko-dzielnicowe” spotkania pod nazwą DZIELNIA PANY!

Piszemy też i uczymy pisać scenariusze filmowe. Na słowie nie kończymy, bo zaraz po nim jest obraz. Dlatego angażujemy się w tworzenie dokumentów oraz filmów kina offowego. Po to, by historie, które nosimy w głowie, znalazły się na ekranie. Bo tak sobie umyśliliśmy. Bo tak chcemy. Bo warto.

One thought on “CHCEMY UWODZIĆ